Searching...
Wednesday, June 10, 2015
4:41 AM 0

Ketahui 9 Jenis setan supaya kita terhindar darinya


Umar al-Khattab r.a. berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan:

Zalituun. Duduk di pasar/kedai, tugas menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

Wathiin. Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

A'awan. Menghasut pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Terlena dengan kedudukan dan kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

Haffaf. Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat.

Murrah. Merosakkan dan melalaikan orang yg suka muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam kemewahan dan glamour.

Masuud. Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa saja penyakit yg keluar dari kata-kata mulut.

Daasim. Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar terjadi keruntuhan rumahtangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

Walahaan. Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat serta ibadat-ibadat kita yg lain.

Lakhuus. Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari

0 comments:

Post a Comment