Searching...
Monday, July 13, 2015
12:12 AM 5

WAJIB TAHU!! Pasangan suami isteri dianggap berzina sepanjang perkahwinan mereka jika…

foto sekadar hiasan

Sesungguhnya, permasalahan ini berat. Perhatikan soalan 1 – 9.

Perkahwinan seumpama ini, Hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan untuk menutup malu. Bila dapat tahu anak “pregnant luar nikah”, cepat cepat dikahwinkan.

Berdasarkan kenyataan tersebut, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila… Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak persoalan lain timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikan bersama anda di sini kerana ianya amat penting:

Pasangan suami isteri dianggap berzina sepanjang perkahwinan mereka jika…

Soalan 1: Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum berkahwin didapati hamil anak luar nikah?
Gadis itu tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.

Soalan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia mengahwini gadis itu, bolehkah mereka bernikah?
Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan.

Soalan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?
Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakan ayah kepada bayi yang dikandung itu.

Soalan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk memperbetulkan keadaan?
Mereka mesti berpisah. Perempuan itu mestilah menunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung, barulah mereka boleh bernikah sekali lagi,secara sah.

Soalan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?
Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itu tidak sah.

Soalan 6 : Apakah hak seorang anak luar nikah?
Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.

Soalan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anak tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya sendiri?
Ya. Dia tidak boleh menjadi mahram.

Soalan 8 : Sekiranya seorang lelaki Muslim Dan seorang wanita Muslim (atau bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yang sewajarnya?
Mereka mesti tinggal berasingan segera Dan menunggu sehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah.

Soalan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakah saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri?

Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.

Kesimpulannya: Ibu bapa, saudaramara, org2 kampung, tok2 imam, tok2 kadi Dan saksi-saksi yang tahu akan keadaan tersebut tetapi mendiamkan, membiarkan atau membenarkan perkahwinan tersebut diteruskan maka mereka juga tidak terlepas daripada menanggung azab dan seksaan samada didunia atau pun diakhirat…

Tolong jangan abaikan text ini. Ini merupakan satu perkara yang serius. Jadi, fahami dan dalami betul-betul dan bincanglah dengan Imam/ustaz sekiranya perlu.

Mafhumnya: Katakanlah: ‘Sesungguhnya sembahyangku Dan ibadatku, hidupku Dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara Dan mentadbirkan sekalian alam…

USTAZ ROSLI AL HAFIZ


5 comments:

 1. Ini pandangan dalam Mazhab Maliki dan Hambali sahaja

  ReplyDelete
 2. umumnya keluarga wanita berupaya menutupi aib,anak gadisnya hamil tanpa nikah,lantas buru2 dinikahkan.
  padahal prosedur berdasar agama Islam sbb:
  1.anak gadis itu harus tobat atas zina yang dikerjakannya,sesali perbuatannya,janji tdk ulang sampai mati menjemput.
  2.kehamilan ditunggu sampai bayi zinanya lahir,bayi dinasabkan ke ibunya,bukan ayah biologisnya.
  3.setelah masa nifas lewat,masa 1x haid lewat,dan katakan ayah biologisnya sdh tobat dan mau menikahinya,maka sah nikahnya
  4.setelah nikah,nasab si anak zina tidak berubah ke ayah biologisnya sekalipun sdh menikahi ibunya,tetap bernasab pada ibunya,inilah Islam mengatur.
  5.jika dari nikah itu lahir anak berikutnya,barulah anak tsb bernasab pada ayahnya.
  bayangkan.....25 tahun kemudian si anak zina (katakan wanita)tadi duduk di meja akad nikah,lantas petugas KUA sbg wali negara menyebut( ayah biologisnya yg sdh sbg suami ibunya TDK DIIJINKAN BERTINDAK SBG WALI NIKAH SI ANAK ZINA TADI) ...aku nikahkan Fulana binti...nama ibunya pasti pihak keluarga lawan pengantin bertanya-tanya mengapa demikian halnya?
  Terungkap juga setelah sekian puluh tahun lewat,bahwa ibu pengantin wanita pernah zina sampai hamil, pengantin itu anak zina,menyakitkan bukan bagi keluarga lawan pengantin,juga bagi si pengantin?
  Mau tdk seperti itu? Mudah saja,JANGAN BERZINA.

  ReplyDelete